donderdag 22 oktober 2020

Zeldzame inktviszwam...

 Als je zelf met een fototoestel door het bos loopt en je komt iemand tegen die ook een camera in de hand heeft maak je natuurlijk een praatje. En zo kwam het dat een vriendelijke meneer mij wees op de inktviszwam.





Allereerst zie je een soort ei uit de grond komen en als de vier schutblaadjes (ik weet niet of het zo heet) komt er een dun vlies te voorschijn waardoor je al kunt zien dat er iets bijzonders onder zit.





Eenmaal opengescheurd komen er uit het vlies 5 tot 7 armen die zich eerst opzij en later omhoog richten.




Voorzien van allerlei zwarte vlekjes die op het rood liggen.




Eenmaal opgericht kun je zien waarom de zwam zijn naam draagt: inktviszwam.





Het behoort tot de stinkzwammen en verspreid een kadaverlucht. Niet erg aantrekkelijk voor mensen maar vliegen storten zich er met liefde op!




Al heel snel, binnen een paar dagen stort het hele geval om en blijft er een kleine ravage achter. Op de foto hierboven kun je zien dat een nieuw ei rechts ervan de cyclus opnieuw laat beginnen.




De charme is er af maar het blijft een apart schouwspel.




De inktviszwam is zeldzaam maar komt wel steeds meer voor de laatste jaren. Oorspronkelijk komt de soort uit Australie maar waarschijnlijk zijn de sporen via de militairen in de eerste wereldoorlog meegekomen naar Europa waar de soort voor het eerst in 1921 gezien is.

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...