donderdag 15 oktober 2020

Kleine vuurvlinder...

Ik had de kleine vuurvlinder nog nooit in het echt gezien tot ik hem plots zag zitten toen we in September in Drenthe op vakantie waren.



Geen zenuwachtig, snel fladderend beestje dat amper stilzit maar een exemplaar dat rustig een poosje in het zonnetje blijft zitten. Wel zo makkelijk!

 



Wat info dat ik opgezocht heb:

Zeldzaamheid

Een algemene standvlinder die verspreid over het hele land voorkomt; meestal niet in grote aantallen.

Mobiliteit

De kleine vuurvlinder is een mobiele soort die geregeld ver van bestaande populaties wordt gevonden. Vrouwtjes zwerven meer dan mannetjes.

Regionaal

In Nederland is het een algemene standvlinder en de omvang van het verspreidingsgebied is de afgelopen eeuw nauwelijks veranderd. De verspreiding komt min of meer overeen met de ligging van de zandgronden en het laagveen. Zeldzamer is hij op de kleigronden van Zeeland en in het rivierengebied. Hier lijkt de soort zich in de jaren tachtig enigszins te hebben uitgebreid.

Europa

De kleine vuurvlinder is niet bedreigd in Europa en over het algemeen is het voorkomen stabiel.

Mondiaal

De kleine vuurvlinder komt voor van Ierland tot Japan en Noord-Amerika en van Scandinavië tot Noord-Afrika.

De kleine vuurvlinder leeft in vrij open en meestal droge gebieden. Dit zijn vooral schrale plekken op de zandgronden in graslanden, heidevelden, kapvlakten, duinen, braakliggende gronden, tuinen en bermen. Ook bij schrale graslanden in moerassen en op vochtige heiden, waar eveneens schapenzuring kan groeien, is de vlinder wel te vinden. Verrassend is dat juist in deze vochtige heidevelden de hoogste dichtheid aan individuen wordt gevonden.

Waardplanten

Vooral schapenzuring; soms veldzuring.



 Hoe teer een vlinder is zie je het mooist in het zonnetje: dat maakt de vleugels bijna doorschijnend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...