dinsdag 19 januari 2021

Daar waar de rivierkreeften zingen....Delia Owens

Dit boek dat eerder uitgegeven is onder de titel "het moerasmeisje" is niet alleen in Nederland een spraakmakend boek onder lezers maar ook Internationaal doet het het erg goed.



Het is recent uitgegeven, pas in 2018 verscheen het en inmiddels zijn er al 4,5 miljoen exemplaren van  uitgegeven.

Het boek start rond 1950 en je hebt onmiddellijk te doen met een heel jong meisje dat aan haar lot overgelaten wordt door haar moeder. Ook haar broers en zussen vertrekken en is ze opgescheept met een vaak dronken en agressieve vader  die helemaal niets met haar opheeft. Met inventiviteit weet ze zich te redden en uit handen te blijven van de leerplichtambtenaar. Gelukkig is er wel hulp uit onverwachte hoek en leert ze met hulp veel over haar omgeving, de natuur en uiteindelijk lezen. Haar zucht naar kennis brengt haar uiteindelijk heel ver. Maar ondertussen krijgt ze vaak te maken met vooroordelen en voelt zich vaak in de steek gelaten door mensen die ze eerst dacht te kunnen vertrouwen.

.

De tekst van de achterflap:
Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld. Om zichzelf te onderhouden ruilt ze vis, en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich er thuis, beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddelijk op Kya.




Delia Owens ( 1949,  schreef eerder over haar leven als wildlife biologe in Afrika en maakte documentaires voor National Geographic. Daar waar de rivierkreeften zingen is haar romandebuut. In de VS zijn inmiddels meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht en stond het boek 25 weken op de eerste plek in de bestsellerlijst van de New York Times. De vertaalrechten zijn aan 41 landen verkocht. En dat terwijl uitgevers niet stonden te wachten op haar eerste roman. Ze was al gepensioneerd en zou er wel vraag zijn naar haar boeken?

Ik vond het een mooi boek dat vooral de sfeer heel mooi optekent! Ik was er nieuwsgierig naar omdat het hoog in de lijsten stond van meest gelezen boeken en ook door de hebbanlezers uitgeroepen werd tot boek van het jaar 2020.  Nu ik het gelezen heb kan ik mij daar wel in vinden al had ik zelf een ander favoriet boek van 2020 gekozen. Maar ja ik las het ook pas in 2021.

 

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...