vrijdag 13 november 2020

Wandelend op.... De Empense en Tondense Heide (1)

 In 1929 kocht Natuurmonumenten twee heideterreinen om ze te redden van de ontginning: de Empese en Tondense heide. Toen 54 hectare bij elkaar. Nu is het gebied 260 hectare groot, doordat Natuurmonumenten in de loop der jaren nieuwe gronden heeft kunnen aankopen. Een flink gebied om heerlijk doorheen te struinen. Genieten van water, bloemen en zandpaden.


Er zijn twee wandelroutes, de 5 kilometer met rood aangegeven en een van 7,5 kilometer die met geel aangeven wordt. Ik koos voor de gele route van 7,5 kilometer. Hoewel de route hele natte delen kent en daarom ook aangeraden word om laarzen mee te nemen was het na een derde droge zomer de afgelopen weken niet nodig. De wandeling voert je langs een bomenpad, langs hooilanden, hei en bloeiende grasvelden.



Een natuurgebied dat – in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden – bestaat uit bijzonder bloemrijk grasland. Hier groeien zeldzame planten als Spaanse ruiter en gevlekte orchis. Ook buiten het vlonderpad is de route erg nat, zeker in de winter zijn laarzen hier onontbeerlijk!





Ooit graasden hier de gezamenlijke schaapskuddes van de nabijgelegen dorpen Empe en Tonden. Midden door het gebied loopt de hoger gelegen Mestweg, waarover de boeren hun karrenvrachten met mest en heideplaggen vervoerden. Pas toen de schaapskuddes overbodig waren geraakt werd het gebied ontgonnen.





Volgens de site van natuurmonumenten is dit gebied in het voorjaar en in de zomer het mooist maar ik kwam er eind oktober voor het eerst en ik vond het prachtig. Maar ik snap dat de als de grasvelden en weides bloeien dit ook prachtig is. En als de hei bloeit in augustus en september moet het er natuurlijk ook prachtig zijn.




Klein en teer is het zandhaarmos in de foto hierboven...



Grappige doorkijkjes tussen bomen door geven een leuk kijkje op het landschap.




Blij verrast was ik met deze roodborsttapuit dame. Keurig stil zat ze een hele poos boven op een rietpluim. Dat is nog eens poseren!





Aan poseren doet het goudhaantje niet, dat springt voortdurend van tak naar tak en ik vond het een hele kunst om het te vangen in de lens van mijn camera.





Hier boven zie je het vlonderpad. In natte tijden staat dat volledig in het water. Daar was nu geen sprake van...




En ondanks dat het gehele gebied ingeklemd is door wegen en een enkele boerderij waan je je toch helemaal in the midle of nowhere...




Ook nog leuk om te vermelden is het informatie schuurtje dat Jantine Peters en Jaap Grolleman hebben ingericht. Je vind er een paar stoeltjes waar je lekker even kunt zitten en wat historische en actuele informatie. Samen met Natuurmonumenten en het Waterschap Vallei en Veluwe hebben Jantine Peters en Jaap Grolleman 25 ha. van hun landbouwgrond afgegraven en laten omvormen tot natuurgebied.

Het paar bezit een melkveehouderij aan de rand van de Eerbeeksche Hooilanden. Jantine Peters over de totstandkoming van het gebied: “Op onze grond is de bovenlaag afgegraven en verwijderd. We hebben zo weer de natte hooilanden van vroeger kunnen creëren. Dit heeft een gunstig effect op het herstel van de naastgelegen Empese en Tondense heide.”

De route start vanaf de parkeerplaats van het natuurgebied aan de Hallsedijk, ter hoogte van het Hasseltpaadje, 7399 Empe.


Loop je  ook een keer een stukje mee? En ik ben nieuwsgierig naar je eigen favoriete wandelgebiedje...

2 opmerkingen:

  1. Genoten van jouw mooie foto's. Deze wandeling ga ik zeker en keer doen.
    Je hebt waarschijnlijk wel een heel goed toestel zodat je de vogeltjes er zo mooi op krijgt.
    Dank je wel voor het mee mogen kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je reactie! Ik heb een nikon p900. Deze heb ik speciaal uitgezocht op zijn mogelijkheden tot inzoomen en zijn gebruiksgemak. Ik heb je blog nog niet eerder ontdekt maar zal er een kijkje nemen. Leuk!

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...