dinsdag 24 november 2020

Hindergroen ( en nog meer moois) van Martine Bijl....

Van welke leeftijdscategorie je ook bent, van Martine Bijl (1948-2019) heb je vast wel eens gehoord.




 Ze was zangeres, vertaalde musicals, schrijfster, presentatrice, actrice en cabaretière.  Je kunt haar kennen van "wie van de drie" waarvan ze vanaf 1970 panellid was of als actrice in "het zonnetje in huis" waarin ze vanaf 1993 tien jaar lang glorieerde naar Kraaikamp Sr. 
De jongste kijkers zullen haar ongetwijfeld kennen van haar subtiele opmerkingen tijdens Heel Holland Bakt. Of als burgemeester van het dorpje Averecht in het Sinterklaasjournaal van 2011? Of ken je haar typetje nog als Agnes de Boer ( roddelverslaggeefster)?

Mijn eerste kennismaking met Martine Bijl was van haar door geschreven en geillustreerde boek "Elfje Twaalfje en de lente penseel" waar bovendien ook nog een lp bij zat met de bijbehorende liedjes .

Op youtube  vond ik daar nog een klein stukje van: 



Maar terug naar het boek dit is de de tekst van de achterflap:

In Hindergroen schrijft Martine Bijl over haar leven, over haar vader, die huisarts was in Amsterdam-West, over het verslavende van tuinieren, over haar hekel aan onbegrijpelijk design, over haar liefde voor taal en over haar moeder, het doktersvrouwtje dat niet van haar achterwerk sprak maar over haar bilquadranten.
Martine Bijl hanteert de pen al jaren: teksten voor haar theatersolo's, liedjes, vertalingen van musicals, columns in Zin, sprookjes en teksten voor Heel Holland Bakt. Hindergroen geeft in 40 hoofdstukken een beeld van de wereld van Martine Bijl, in de elegante, licht-ironische en trefzekere stijl die u van haar kent.
In de inen uitleiding schrijft ze over het langzame proces van haar herstel na een hersenbloeding, een onverwachte explosie van hindergroen.

En wie het boek leest zal ongetwijfeld "horen"zoals ze het zelf zou vertellen.
Subtiel soms wat vilein maar in ieder geval met heel veel humor. Ook al vertelt ze niet alleen maar over leuke zaken. 

Ik vond het een mooi boekje dat met de korte verhalen ook heel prettig leest.

Minder bekend is dat Martine niet alleen creatief wat met potlood en pen. Ze maakte ook fantastische poppen waarin karakters heel mooi neergezet werden. 



Mooi hè?


Echte gezichtsuitdrukkingen die poppen levensecht maken.


O, ja en voor het geval je je afvraagt waar de titel Hindergroen voor staat?

Het is een door Martine veel gebruikte term voor onkruid. Het klinkt veel subtieler en dekt evengoed de lading. Dat is misschien wel Martine Bijl ten voeten uit


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...