donderdag 26 november 2020

De reuze stern....


24 augustus dit jaar nam ik mijn camera mee naar Het Reevediep vlak bij Kampen. Een aardige meneer was zo vriendelijk om mij te wijzen op een groep Reuze Sterns. 


v.l.n.r: volwassen zilvermeeuw, adulte reuzenstern, juveniele reuzenstern, juveniele zilvermeeuw

En hoewel ik eigenlijk kwam voor de zwarte Ibis die daar ook gesignaleerd was, was ik toch blij dat ik de kans kreeg deze mooie vogels die relatief dichtbij zaten goed te fotograferen! Er zat op dat moment een groep van zo'n twaalf stuks van deze sterns. Een buitenkans!



Naast het jong ( links op de foto) en de ouder staat er op de voorgrond nog een jonge zilvermeeuw.

Reuzensterns zijn broedvogels van de Zweedse en Finse kusten en het Kaspische Zeegebied. Op doortrek doet een klein deel van deze sterns ons land aan, afkomstig uit het gebied rondom de Oostzee. De reuzenstern heeft een opvallende oranjerode snavel met een zwarte punt en is de grootste stern. Houdt meer van zoet of brak water dan van zout water. Vooral aan het einde van de zomer zijn ze in Nederland te zien in het IJsselmeergebied. Vanaf de jaren zeventig neemt het aantal waarnemingen van deze vogel toe, de laatste jaren (vanaf 2010) werden er meer dan 100 geteld op gemeenschappelijke slaapplaatsen, oplopend tot zo'n 150 vogels.




Dit jong kreeg een lekker visje toegespeeld. Eén van de ouders moest daar flink zijn best voor doen om het te vangen en in de lucht werd het de prooi nog bijna afhandig gemaakt door een meeuw. Helaas mislukte de foto van die actie.



Hier kun je goed zien dat de poten van het jong lichter van kleur zijn en ook de kop meer grijs is dan zwart.




Lekker in het zonnetje op een mini zandbankje....De kenmerkende donkere zwarte punt op de snavel bij de adulte dieren is hier goed te zien.



Volwassen dieren zijn 48-56 cm groot , spanwijdte 127 - 140 cm en dat is dus aanmerkelijk groter dan de grote stern 

(36-46 cm, spanwijdte 86-105 cm)

BROEDEN

Heeft één legsel per jaar met 2-3 eieren. Broedt van april-juni. Broedduur 26-28 dagen. Reuzensterns broeden solitair of in kolonies. Het nest is niet meer dan een kuiltje in een zandige of stenige grond. Kuikens blijven 3 dagen in het nest, en zijn na 35-45 dagen vliegvlug.

LEEFGEBIED

Leeft langs de kust, maar ook bij grote meren en plassen. Ze foerageren in het binnenland, maar ook direct langs de kust in deltagebieden, zelden midden op zee. In hun overwinteringsgebieden vliegen ze soms nog meer het binnenland in, langs grote rivieren.

heb je gezien dat de vogels geringd zijn? 


VOEDSEL

Het voedsel bestaat voornamelijk uit kleine en middelgrote vissen. Soms ook eieren/jongen van andere vogels en aas.

VOGELTREK

Vanuit de broedgebieden in Zweden en Finland trekken reuzensterns na het broedseizoen langzaam over centraal Europa naar vooral West-Afrika waar ze overwinteren. Er blijven wat vogels hangen op het Iberisch schiereiland en in Marokko. In Nederland vooral in augustus-september tijdens de doortrek naar het zuiden waar te nemen. In het voorjaar passeren hier lage aantallen tussen medio april en medio mei.

( bron: vogelbescherming)


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...