donderdag 17 december 2020

De koperwiek....

Toen ik op een koude maandag in November een vogelhut gehuurd had in Rijssen was ik zeer verrast een groep koperwieken aan te treffen!




Het zijn mooie vogels die een kijkje namen bij de hut en volop gingen badderen in het koude water. En koud was het want heel lang was de vijver grotendeels bevroren op een kleine strook na die dankzij een pompje en een tuinslang een klein beetje overbleef. Genoeg om niet alleen de vogels met honger naar de hut te trekken maar ook de vogels met dorst en degene die behoefte hadden aan een bad!


Dit vond ik op de site van de vogelbescherming: 

De koperwiek is een lijster met koperrode 'oksels' die in vlucht opvallend zijn. Het zijn karakteristieke broedvogels van de naaldbossen van Scandinavië. Koperwieken zijn alleen in september tot mei in Nederland te zien, vooral op besdragende struiken in parken en tuinen en op weilanden grenzend aan hagen en bosjes. Koperwieken hoor je in oktober overtrekken. Met een scherp en lang 'psriiiihhhh' houden de vogels contact met elkaar. Ze trekken met miljoenen over Nederland, soms in enkele dagen of zelfs één dag


Bovendelen bruin en onderdelen wit met sterke donkere streping. De flanken en ondervleugeldekveren zijn koperrood gekleurd en vallen in de vlucht goed op. De kop is opvallend getekend met een roomwitte wenkbrauwstreep en een witte mondstreep.

En dat verklaart dus ook de naam: koperkleurig onder de vleugels/wieken!



BROEDEN

De koperwiek is geen Nederlandse broedvogel. Broedt vanaf eind april tot in juli en heeft twee legsels van meestal 4-6 eieren. Ze broeden alleen, maar soms ook in los kolonieverband. Komvorming nest van gras, mos, twijgjes met wat modder bevindt zich op de grond in dichte vegetatie, of ergens laag in bosjes of dode boomstomp. De jongen zitten zo'n 12-15 dagen op het nest en zijn nog 2 weken na het uitvliegen afhankelijk van de ouders.


even met de staart in het water om de temperatuur te testen?
Ik zag het tot twee keer toe verschillende vogels op die manier doen. Een soort van ...eerst de grote teen in het water?


LEEFGEBIED

Koperwieken zijn in de winter regelmatig (in groepjes) aan te treffen in weilanden, boomgaarden, bossen, parken en tuinen. Ze foerageren op besdragende struiken: duindoorn is populair, maar ook de bessen van hulst, lijsterbes en kardinaalsmuts eten ze graag. In zijn Scandinavische broedgebied broedt de koperwiek in dicht struikgewas en in bomen. Leeft vooral in naaldbossen, maar ook in berkenbossen en op bergvlaktes en zelfs in wilgenbos.

VOEDSEL

In de winter voornamelijk wormen, bessen en zaden. Tijdens de broedtijd insecten, wormen en slakken.


 


Er zaten zes vogels voor de hut maar zó verspreid dat ik er maar twee tegelijk in mijn lens kon vangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...