dinsdag 29 september 2020

Witte vleugels, zwarte vleugels.... boek over slavernij

In mijn vorige post (die kun je HIER teruglezen) over boeken schreef ik al dat ik van diverse boekengenres houd en dat ik qua onderwerpen ook een brede interesse heb. Dit maal koos ik een boek over de slavernij van een voor mij onbekende schrijfster: Witte vleugels, zwarte vleugels door Sue Monk Kidd.




Het bijzondere van dit verhaal is dat het afwisselend verteld over Hetty een jonge slavin en over Sarah de dochter van een rijke familie die slaven in dienst heeft. Het omvat ruim drie decennia en geeft een boeiend tijdsbeeld. Het begint in de tijd dat slavernij nog heel vanzelfsprekend is en vast gegeven is in Amerika. Hoewel er een groot verschil in inzicht is tussen de Noordelijke en de Zuidelijke staten. 
Het blijkt niet eenvoudig op te lossen en behalve het verhaal van de slavernij vertelt het ook over de emancipatie ( of beter het gebrek aan) van vrouwen in die tijd. De straffen voor de zwarte slaven zijn meedogenloos en verbeteringen zijn moeilijk door te voeren. Zo wordt in dit boek de jeugdige Sarah gestraft voor het feit dat ze de jonge Hetty leert lezen. En toch komt Sarah de belofte aan Hetty's moeder na: ze zal zich inzetten voor haar vrijheid. Al kost dat vele jaren om die belofte in te lossen.

De tekst op de achterflap:

Charleston, South Carolina, begin 19e eeuw Voor haar elfde verjaardag krijgt Sarah het tienjarige slavenmeisje Hetty 'Handful' cadeau. Er ontstaat een gecompliceerde maar hechte vriendschap, die hun levens zal beïnvloeden. Gedurende vijfendertig jaar worden de meisjes gevolgd op hun levensweg. Ze worden geconfronteerd met verdriet, hoop, geschonden vertrouwen, onbeantwoorde liefde en haat. Hetty weet haar kracht en levenslust te behouden, terwijl Sarah de moed vindt om zich samen met haar jongere zus Angelina in te zetten voor de afschaffing van de slavernij en de rechten van de vrouw.


In haar uitgebreide dankwoord vertelt Sue Monk kidd over de vele feiten en historische gebeurtenissen die tot dit boek geleid hebben. Om het beter in het verhaal te laten passen zijn soms jaartallen aangepast en personen bij elkaar geplaatst die elkaar in werkelijkheid niet kenden. Toch draagt dat wel bij aan het complete beeld van de geschiedenis, wreedheid en conservatisme  in die periode.

Ik vond het een indrukwekkend boek!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...