dinsdag 15 september 2020

De kaasfabriek ....door Simone van der Vlugt


Simone van der Vlugt schrijft zowel thrillers, historische romans én jeugdboeken.
Onlangs las ik haar nieuwste historische roman: de Kaasfabriek.
Het speelt zich af rond 1892 én 1914 en twee sterke vrouwen staan centraal.



 tekst van de achterflap van het boek:


Amsterdam, 1892. Lydia rouwt om de dood van haar ouders, die kort na elkaar zijn overleden. Ze heeft hun huis in Amsterdam en buitenhuis in Purmerend geërfd. Ondanks het verlies zit ze vol ideeën voor de toekomst en voor het uitvoeren van haar vaders plannen: een moderne kaasfabriek beginnen, op stoomkracht en met een hoge productie. Maar als vrouw alleen mag ze geen onderneming starten: ze moet samenwerken met een moderne boer uit de omgeving, Huib Minnes. Samen bouwen ze de grootste kaasfabriek van Noord-Holland.


Antwerpen, 1914. Nora, de dochter van Lydia, trouwt met Ralph Reymaekers en het paar vestigt zich in de havenstad. Na een ernstig conflict met haar moeder over haar afkomst is Nora blij weg te zijn uit Waterland. Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en moeten ze vluchten uit Antwerpen. Hoe zal de toekomst eruit komen te zien voor deze vooruitstrevende vrouwen?


Simone van der Vlugt ( 1966)

Van der Vlugt is er wederom in geslaagd een boek te schrijven dat én prettig leest maar ook heel informatief is. Ze hanteert een soepele schrijfstijl en zet een sterk verhaal neer. Nu heb ik al veel boeken gelezen waarin de tweede Wereldoorlog centraal staat maar de eerste Wereldoorlog is bij mij veel minder bekend. En in tijden waarin emancipatie nog een onbekend fenomeen is, is het des te verrassender dat de vrouwen met hun eigen middelen, mogelijkheden én kracht er in slagen om hun mannetje te staan.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...