dinsdag 23 februari 2021

Nulpunt, een spannende Scandinavische thriller...

Scandinavische thrillers zijn niet voor niets heel populair, ze staan bijna allemaal garant voor goede opbouw, spanning, sfeer en verrassende plots. 




Zo ook dit exemplaar van het duo Jorn Lier Horst en Thomas Enger. Beide hadden ieder apart al hun punten verdient als thriller auteur en samen brachten ze ook twee boeken uit. De laatste verscheen recent maar dit eerste deel komt uit februari 2020. In het Noors, hun moerstaal verscheen inmiddels een derde deel maar dat is nog niet vertaald. Ik begon uiteraard met het eerste deel.


De tekst van de achterflap:

 Oslo, 2018. De bekende atlete Sonja Nordstrøm komt niet opdagen bij de boekpresentatie van haar omstreden autobiografie. Als celebrityblogger Emma Ramm later die dag naar Nordstrøms huis gaat, ziet ze dat de deur openstaat en treft ze binnen tekenen van een worsteling aan. Op de televisie zit een papiertje geplakt met daarop het cijfer 1.

Rechercheur Alexander Blix krijgt de leiding over de zaak-Nordstrøm. Er zijn verschillende aanwijzingen, maar de timing waarmee die verschijnen lijkt zorgvuldig gepland. Is het allemaal onderdeel van een groter geheel dat ze nog niet kunnen overzien?
Uiteindelijk worden Blix en Emma gedwongen om samen te werken. Ze zijn beiden vastbesloten de moordenaar te vinden. Die hunkert naar aandacht – en hij heeft de smaak nog maar net te pakken…

Zoals ik eerder al schreef is ook dit boek goed opgebouwd. Gaande weg het verhaal ga je steeds meer denken dat een gewone gebeurtenis vast niet voor niets is. Daar zit vast wat achter. En zo verwacht je een bepaalde move en komt een ander weer als een totale verrassing. Het duo slaagt er ook heel goed in om de karakters van de hoofdrolspelers Blix en Ramm goed neer te zetten. En vooral het achterliggende verhaal, hoe Blix bij Emma uitkomt vond ik goed bedacht en is ook vast voor  volgende delen vast een rode draad. 


Jorn Lier Horst ( 1970) , hier links op de foto, was tot 2013 rechercheur moordzaken in de provincie Vestfold. Hij studeerde criminologie, filosofie en psychologie en is inmiddels full time auteur. Hij schreef een 15 tal boeken, hoofdzakelijk met hoofdpersoon William Wisting maar lang niet alle delen zijn naar het Nederlands vertaald. 
Thomas Enger ( 1973) studeerde eerst Lichamelijke opvoeding, werkte als turnleraar  maar ging daarna weer studeren, eerst journalistiek en daarna geschiedenis. Werkte voor een internet krant maar brak in 2010 door als thriller auteur. Hij ontving diverse literatuur prijzen. Maar ook kinderboeken vloeiden uit zijn pen. 


Ik gaf het boek 5 sterren en dat komt omdat het van kaft tot kaft een echte page turner is! En waar sommige Scandinavische thrillers lastig zijn om de, voor ons Nederlanders, lastige namen valt dat hier reuze mee. Komt misschien ook omdat de hoeveelheid personen die in dit boek opgevoerd worden wel mee valt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...