dinsdag 2 februari 2021

De vrouwen van kasteel Deverill...

Van Santa Montefiore las ik al meerdere boeken. Ze schrijft haar boeken evenals bijvoorbeeld Lucinda Riley tegen een historische achtergrond en vaak in diverse tijdsperiode die het verhaal compleet vertelt. Eerdere boeken die ik van haar las waren stand alones, dit is een eerste deel van een serie.  Dit boek, de vrouwen van kasteel Deverill,  wordt niet in verschillende tijden vertelt maar in chronologische volgorde maar juist weer vanuit het standpunt van drie meisjes. Het verhaal start in Ierland in 1909 als de meisjes rond de negen jaar oud zijn. Verschillende achtergronden één verhaal en erg mooi vertelt. 



 De tekst van de achterflap:


Als jongste dochter van een afstandelijke moeder en een vader die zijn kasteel ontvlucht en troost zoekt bij de jacht en zijn maîtresse, trekt Kitty Deverill naar haar grootmoeder, bij wie ze de liefde vindt waaraan het thuis ontbreekt. Het is ook haar grootmoeder die Kitty verhalen vertelt over vorige generaties Deverills, over de geschiedenis van het roemruchte kasteel en over het leven op het ruige, maar lieflijke Ierse platteland. Ondanks het verschil in afkomst is Bridie, de dochter van de kokkin op het kasteel, Kitty’s dierbaarste vriendin en trouwste bondgenoot, samen met Celia Deverill, het nichtje uit Londen dat de zomers steevast in Ierland doorbrengt.

Wanneer door de Eerste Wereldoorlog en de strijd om een onafhankelijk Ierland de spanning in het land toeneemt, komt er een einde aan de idyllische jeugdjaren van de drie meisjes. Hun ooit zo hechte band dreigt verloren te gaan. Maar één ding zal hen altijd binden: hun verlangen naar kasteel Deverill en alle herinneringen die binnen die majestueuze muren zijn opgeslagen.



Santa Montefiore ( 2 februari 1970, vandaag dus 51 jaar geworden! ) is een Britse die met haar man ( Simon Sebag Montefiore, historicus en ook  auteur) en twee kinderen in Londen woont. Ze is geboren als Santa Palmer- Tomkinson. Ze studeerde Spaans en Italiaans en werkte een jaar op een Argentijnse ranch.  Voor haar terugkeer naar Engeland woonde ze jarenlang in Buenos Aires. Vier van haar boeken spelen zich af in Argentinië. Ze heeft een twintigtal boeken geschreven plus dus deze serie van 4 boeken ( 5de opkomst) over de familie Deverill. 

Wat dit boek voor mij zo mooi maakte was de karakterschetsen van de hoofdpersonen in combinatie met de historische achtergrond. Van de Ierse onafhankelijks strijd wist ik vrijwel niets. Het verschil in rijk en arm is mij wel bekend maar door het verhaal van de drie meisjes steeds apart te vertellen maakt dat meer duidelijk. Maar ook het spirituele element vond ik erg mooi.  Het verhaal heeft voldoende losse eindjes om de nieuwsgierigheid naar een volgend deel te triggeren. Het volgende deel heet "Als de rododendrons bloeit" 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...