zaterdag 6 maart 2021

Wandelend op ....het beekweide pad

Het Beekweidepad is een klompenpad in de gemeente Voorst die voert over het landgoed Beekzicht dat enorm uitgestrekt is en zowel landerijen als bos kent.



Ik liep het 22 februari, de sneeuw was inmiddels weg maar veroorzaakte hier en daar nog flinke modderpaden. Maar het is een mooie route die 16 kilometer lang is maar makkelijk in te korten tot 8 kilometer.  Ik begon met het modderigste stukje, op de kaart helemaal onderaan dit bericht tussen startpunt 1 en 10 en weer terug tot vlakbij de 1. Dit zou je ook weg kunnen laten als het weer zo'n natte boel is. Want dit soort paadjes met enorme oude knotwilgen zijn weliswaar mooi ( een oud kerkenpad)




maar hier werd ik toch niet echt vrolijk van! Toch zat er niks anders op want met aan de rechterzijde prikkeldraad en links bramenstruiken is er geen alternatief of ontsnapping mogelijk. Gelukkig heb ik goede ( hoge!) waterdichte wandelschoenen en bestond het hele stuk niet alleen maar uit dit soort delen.
Als je na de modderpartij in de verte kijkt zie je ook dat dat gedeelte net weer wat beter is.




Maar dit doorkijkje met wederom de kerk in de verte nabij het startpunt maakt dan weer veel goed:  



Bij de overige foto's klopt de volgorde van de route niet meer maar zijn gewoon leuke plaatjes van onderweg. 


Zoals deze twee oude bomen nabij een woonhuis. Waarbij ze in de echte bomen een "vos " laten kruipen. Rechts glipt ie in de boom en links piept ie er weer uit. Een fantasierijke aanpassing van de werkelijkheid zullen we maar zeggen...




En zo ook dit stukje natuurkunst in het Appense bos. Erg leuk gedaan.




En zo vroeg in het voorjaar zie je zowel de sporen nog van de herfst als het lokkende voorjaar.

Ik heb zoveel kleurrijke krokussen gezien in de bossen dat ik mij afvroeg hoe dat zat want ik kende het alleen als bolgewasje in de tuin. Maar deze boerenkrokus is een stinzeplant en zaait zich zelf makkelijk uit vandaar die verwildering. 


 


Nog even iets meer over landgoed Beekzicht:

Landgoed Beekzicht strekt zich met haar 500 hectare uit van het Appense Veld tot aan de IJssel. Dit bijzondere agrarisch-natuur landgoed heeft een zeer divers landschap. Op de hoger gelegen droge zandgronden van de Veluwe zijn de restanten van heide en de oude naaldbossen terug te zien. In het hart van het landgoed op de rijkere gronden vormen oude loofbomen prachtige parkbossen en lanen.

Deze diverse landschapstypen zijn met elkaar verbonden door vernuftige, historische ondergrondse en bovengrondse watersystemen. De spannende samenkomst van natuur, cultuur en water maken Beekzicht uniek. Op 175 hectare bos vindt geïntegreerd bosbeheer plaats. De opbrengst uit de verkoop van hout is belangrijk voor de instandhouding van het landgoed.  



Beekzicht is ooit begonnen als agrarische belegging. De beste gronden werden daarvoor uitgekozen: de gebieden langs de Voorsterbeek en op de Voorsterklei. Dat verklaart ook de langgerektheid van het landgoed, waarin de Voorsterbeek de rode draad is. De bais voor landgoed Beekzicht werd gelegd in 1820 met de aankoop van landbouwgronden en van de havezathe De Adelaar door mr. Hendrik Jan Thooft (1787-1866). 






En dit maakt een klompenpad eeen klompenpad: niet over de verharde weg rechtdoor maar tussen de boom en het slootje op een smal paadje door de landerijen! 



Onder een doorkijkje vanuit een ruine van een graanmolen nabij de Halmen. Zonder dak, half overwoekerd maar met nog een mooi doorkijkje.



Nog een leuk feitje op de route. Deze start zoals gezegd bij de kerk in Voorst en daar staat ook een oude schoorsteen vlakbij met een enorm ooievaarsnest. Rond 1970 toen er nog maar drie broedparen waren in Nederland broedde één van die paren in Voorst. Sindsdien is na een succesvolle herintroductie en bescherming het broedparen aantal in Nederland enorm gestegen. 1100 broedparen zijn er nu in Nederland! Ook hier in Voorst zat er weer een koppel op het nest toen ik de route liep. Er is nog een oude foto, staat in de klompenpad app van deze route, maar kan hem niet delen dat de brandweer in allerijl het nest plaatst begin jaren 70 toen ze weer gesignaleerd werden.




 Meer info over de klompenpaden vindt je HIER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...