dinsdag 20 april 2021

Het slechte pad... een thriller van Robert Galbraith

Het voordeel van boeken lezen die een serie vormen is, zeker als je de auteur goed vind, dat je weet wat je ongeveer kunt verwachten. Niet qua plot, zeker niet, maar wel qua stijl, grondigheid of sfeer. Maar het is geen garantie, soms valt een boek uit een reeks tegen maar dat is maar zelden. En bij deze reeks, de Cormoran Strike reeks van Robert Galbraith, is dat ook zeker niet het geval. 



 

de tekst van de achterflap:

Als Robin Ellacott een mysterieus pakket opent, krijgt ze de schrik van haar leven: in de doos zit een afgehakt vrouwenbeen. Haar baas, privédetective Cormoran Strike, is minder verrast, maar meer op zijn hoede. Er zijn vier mensen uit zijn verleden die hij in staat acht tot zo’n gruwelijke daad. De politie heeft al snel een verdachte, maar Strike denkt dat ze de verkeerde hebben. Dus besluit hij met Robin om te graven in de duistere achtergrond van de andere drie. Maar de dader laat dat niet op zich zitten…

Wat is erg leuk vind aan deze reeks is de verdieping van de hoofdpersonen, hun karakter, hun achtergrond, hun verleden, ieder deel wordt er weer een tipje van de sluier opgelicht. En in deze tot nu toe lijvige boeken is daar natuurlijk ook alle ruimte toe. Zowel bij Robin als bij Cormoran spelen er dingen die hun acties beïnvloeden.  Soms komen ze terloops aan de orde soms zijn het zaken die bepalend zijn in het boek.  Galbraith schuwt ook in dit deel niet de rauwe kantjes van het vak van detectives. Soms zijn er gruwelijke details, soms is er roem en is dat ook weer van het ene op het andere moment verdwenen. 


Onderliggend speelt in dit deel, meer dan in de vorige twee delen, een onderhuidse spanning tussen de twee hoofdpersonen. En met een deadline, een belangrijke gebeurtenis, die speelt in het slot van het boek lijkt het dan toch tot een climax te komen. Maar zo als vaker is dit alleen maar een opmaat, een cliffhanger naar een volgend deel. En dat is dat ook weer een voordeel als je start met een reeks terwijl er al meerdere delen verschenen zijn. Dan hoef je niet te wachten tot het volgende deel uit is.

Voor mij zelf geld alleen dat er nog een kleine 100 boeken op mijn "wil ik lezen"lijst staan die ook om voorrang schreeuwen. Nou ja een luxe probleem zullen we maar zeggen. 



Hebban: 

Achter het pseudoniem Robert Galbraith gaat niemand minder schuil dan J.K. Rowling, auteur van de Harry Potter-reeks.

J.K. (Joanne Kathleen) Rowling (1965) groeide op in Chepstow, Engeland. Na de middelbare school studeerde ze Frans en Klassieke Talen, werkte ze voor Amnesty International en gaf ze een aantal jaren les. Ze verhuisde naar Portugal om Engels te doceren en ontmoette daar haar eerste echtgenoot. Het huwelijk hield echter geen stand en na de scheiding in 1993 verhuisde zij naar Edinburgh met haar pasgeboren dochter. Omdat ze in een kleine flat woonde, schreef ze in café Nicholson aan haar boek en wist Harry Potter en de Steen der Wijzen  in zes maanden te voltooien. Zowel dit debuut als alle volgende Potterdelen werden overstelpt met diverse bekroningen en prijzen.

Nadat ze een punt zette achter de serie rond Harry Potter, bleef het een tijdlang stil rond haar. Achteraf bleek dit maar schijn te zijn; het duurde immers een tijdje voor bekend werd dat de "debuterende" auteur Robert Galbraith niemand minder was dan J.K. Rowling.

Dit boek was het twaalfde boek dat ik dit jaar las voor de Hebban Reading Challenge 2021.



2 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...