zondag 30 december 2018

Wat eten andere als wij in de oliebol bijten???




Als de klok straks 12 uur slaat, sta je waarschijnlijk klaar met je oliebol en de fles champagne.
Deze typische oud -en -nieuwdelicatesse is een goede bodem voor een flink avond feesten. Maar niet overal zijn ze fan van de gefrituurde deegbal onderzocht CNN. Wat eet de rest van de wereld bij de afsluiting van het jaar??

12 druiven

Precies om twaalf uur eten de Spanjaarden twaalf druiven. Een druif voor elke klokslag. Lukt dat?
Dan hebben ze het komende jaar alle twaalf maanden geluk. Sommigen bereiden zich voor door de druiven van te voren te pellen en te ontpitten zodat ze zo efficiënt mogelijk de druiven opeten als het zover is.

Het gebruik is begin twintigste eeuw ontstaan en waarschijnlijk in het leven geroepen door druivenboeren met een oogstoverschot. Sindsdien heeft de traditie zich verspreid over meerdere Spaanstalige landen.

Anti- katersoep

Mexicanen eten traditie getrouw Tamales. Het zijn pakketjes van maisblad gevuld met groente, vlees, rijst, kaas en fruit. Vrouwen verzamelen zich op oudejaarsdag om honderden pakketjes te maken die ze 's avond uitdelen aan familie, vrienden en buren.

Tijdens oud en nieuw wordt tamales vaak gegeten met menudo, een soep die bestaat uit maispap en de maagwand van een rund. De soep staat bekend als een goed anti-katermiddel.

Een lang leven

De Japanners eten om mindernacht boekweitnoedels. Die staan voor een lang leven maar alleen als ze ze opeten zonder ze te breken of te kauwen. Ze moeten de noedels dus in één keer naar binnen slurpen om een lang en gelukkig leven te krijgen.

Geld

In polen eten ze tijdens de jaarwisseling pekelharing. Met de voorbereidingen van het diner moeten ze op tijd beginnen: de haring moet eerst 24 uur in water weken. Daarna eten ze de haring met roomsaus of met ui,  suiker en witte azijn. De zilveren schubben staan voor geld en brengen financieel geluk in het nieuwe jaar.




Hoppin' John

In de zuidelijke staten komt er op ouderjaars avond Hoppin'John op het menu. Er bestaan verschillende verhalen over hoe het gerecht aan zijn naam komt. Maar het werd oorspronkelijk door slaven uit Afrika en West Indië meegebracht naar Noord Amerika.

Hoppin'John bestaat uit varkensvlees, rijst en zwarte oogbonen. De oogbonen brengen geluk omdat hun uiterlijk doet denken aan een munt. Het wordt geserveerd met groene groenten, de kleur van het dollarbiljet. En met maisbrood: de kleur van goud. Het gerecht brengt - je raad het al- financieel geluk in het nieuwe jaar.

Dumplings

Het Chinees nieuwjaar wordt later gevierd: in februari. Maar ook daar hebben ze een interessante eet traditie. Tijdens het nieuwjaar eten ze dumplings; deeg met een hartige vulling. Die vulling heeft een symbolische betekenis.

Zo staat eend of ei voor vruchtbaarheid, kip voor voorspoed en geluk en ananas voor groot fortuin en rijkdom. In dumplings verstoppen de Chinezen muntjes, wie de muntjes vind heeft het komende jaar het meest geluk.

En onze oliebol dan?

In de meeste landen heeft de nieuwjaarssnack een symbolische waarde. De oliebol heeft dat- voor zover bekend niet. Begin twintigste eeuw werd  het gezien als de ideale lekkernij voor de koude decembermaand. De ingrediënten zijn goedkoop, goed te bewaren en te verkrijgen in de winter.

Bovendien zijn de bollen dankzij het vet en de calorieën een goede bewapening van de winterse vrieskou.

( Dit artikel, vorig jaar geschreven door Loes de Langen voor Nu.nl, vond ik wel leuk om te publiceren op mijn blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...