zondag 8 maart 2020

Dankzij een bom naar Zierikzee....


In verband met de ontruiming van de gevonden V1 bom vlakbij de A1 moesten ook wij ons dorpje Wilp uit. Voor ons mooi een reden om naar Zierikzee te gaan om zo ook mijn jongste zoon en zijn vriendin te bezoeken die daar sinds kort woont. Ondanks het niet al te beste weer toch veel moois gezien. Hier een impressie.





De gevelsteen van de verkeerde wereld op het voormalige PTT gebouw met de symbolen van Zeeland en de PTT.





De naam: Montmaertre komt voor een deel voort uit de geschiedenis van Zierikzee. Het woord  “maer” betekent vleesafval.  Op de hoek van de Maarstraat en de Meelstraat aan de kant van het pittoreske oude stadhuistorentje,  woonde vroeger Gilles de Maerman , bij de vleeshal aldaar. Zijn vrouw sleet aan de zij-ingang het vleesafval aan de armen. Het was een sociale plek. Ook was het de hoogste plek van de stad.







De oorsprong van Plein Montmaertre ligt in 2012. Toen zijn er nieuwe pandjes gekomen, in de plaats van oude vervallen pakhuisjes. De naastgelegen parkeerplaats werd omgetoverd in een intiem sfeervol pleintje. Vanaf het begin al was het duidelijk dat er “potentie”inzat, en ontstond het idee om er marktjes en activiteiten te organiseren. Samen met omwonenden werd invulling gegeven aan het plein. In 2014 hebben de kunstenaars uit de aangrenzende Beddeweeg een muurschildering gemaakt op een zijgevel van het plein. Het kunstkwartier was geboren! 





Het enige echte tegen de gevel is de beginnende groene stokroos die straks mooi bloeit natuurlijk.






De rokende moor is een gevelsteen van een winkel...





Het wapen van zeeland in metaal voor een raam.

Het was overigens de eerste keer dat ik in Zeeland kwam, maar vast niet de laatste keer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...