zondag 1 juli 2018

De boeken van Juni....


J. K. Rowling: Harry Potter en de Halfbloed Prins

Uitgeverij: de Harmonie
Verschenen in december 2005
490 blz. / 19 uur en 45 min.

Het één na laatste deel al weer van deze fantastische reeks. Prachtig verteld door Jan Meng die los ging met allerlei stemmetjes. In dit boek komt Harry Potter steeds meer te weten over zijn ouders en heer Voldemort. Ik kijk uit naar het volgende deel dat voor de komende maand op het programma staat. Het boek waardeerde ik met vijf*****.


###

M. J. Arlidge: Piep zei de muis
Uitgeverij: Boekerij
verschenen in 2016
384 blz.

Ook dit is een boek uit een reeks: het tweede deel van de Helen Grace serie.
Inspecteur Grace krijgt in dit boek te maken met een serie moordenaar die behalve de mannen vermoord ook nog hun hart aflevert bij de nabestaanden. De mannen hebben allemaal één overeenkomst: ze maken gebruik van de dames van lichte zeden. Komt de dader ook uit die wereld?

deel 3 en 4 staan al klaar op mijn e reader! Ik gaf dit boek 4****.###


Adriaan van Dis: Ik kom terug

Uitgeverij: Atlas Contact
Verschenen in 2014
288 blz/ 6 uur en 3 minuten
Winnaar Libris Literatuurprijs 2015

Van Dis verhaalt in dit boek over een moeizaam moeder- zoon band. Moeder is afstandelijk en kil en zwijgt over belangrijke zaken in haar leven. Ze wil haar verhaal vertellen mits de zoon er voor zorgt dat ze een zachte dood krijgt. Spelen ze een spel met elkaar en is de waarheid wel echt de waarheid?
Vertelt door van Dis zelf in dit luisterboek.  Ik gaf het een kleine 4****.###


Anne_Fleur van der Heiden: Klaproos
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Verschenen in januari 2018
176 bladzijden


Een boek dat ik mocht lezen als lid van een jury dat op Hebban de prijs voor het beste debuut mag vergeven. Leuk om te doen en een kennismaking met boeken die niet in eerste instantie op mijn lijst zouden belanden. Het boek gaat over Noor die op haar 26 ste verjaardag na een decennium weer contact heeft met haar aan drugsverslaafde moeder en haar eveneens verslaafde vriend. Dit weerzien brengt haar terug naar haar jeugd dat met ups en downs haar geschiedenis maakte. Ik mag tot de bekendmaking van de prijs niet zeggen wat ik van het boek vond.


###


Murat Isik: Wees onzichtbaar
Uitgeverij: Ambo/ Anthos
Verschenen in mei 2017
597 bladzijden/ 18 uur en 8 minuten
Winnaar Libris Literatuurprijs 2018

Een bejubeld boek waar ik eerst heel lang op moest wachten omdat Storytel de release datum maar liefst 8 maanden steeds vooruit schoof. Maar het was de moeite van het wachten waard. De stem van Job Cohen was ook goed gekozen. Een boek waaruit de liefde voor de Bijlmer ( met al zijn problemen) en de bewondering voor zijn moeder spreekt. Mooi geschreven en mooi verteld en daarom beoordeelde ik het boek met 4****!


###


 Hector Malot: Alleen op de wereld

Uitgeverij: Gottmer
verschenen in 1878 (!)
288 bladzijden/ 8 uur en 2 minuten


Als jong meisje wel de tekenfilm gezien maar nog niet eerder las ik het boek. En omdat ik mij voorgenomen had om iedere maand ook een ( jeugd) klassieker te lezen begon ik er nu aan. Ongemerkt kwam er toch weer veel terug in mijn herinnering dat heel ver weg gezakt was. Toegegeven: het is ook een tijdje terug... Maar de oude Vitalis, het aapje Jolie-Coeur en alles wat Rémi mee maakt was erg leuk om te lezen. En het is een echt oud boek: uit 1878. Wow 140 jaar oud! Ook een beetje uit sentiment maar ook omdat ik er van genoot gaf ik het 4****. 

###

Kees van Beijnum: De oesters van Nam Kee
Uitgeverij: de bezige bij
verschenen in 2000
320 bladzijden, 9 uur en 1 minuut


Een klassieker op mijn lijstje dat ik nog niet eerder las. Ook de film zag ik niet en kon dus onbevangen lezen. Hoofdpersoon is Berry en hij vertelt zijn levensverhaal. Omdat je al snel weet dat hij dat deels vanuit de gevangenis vertelt is het duidelijk dat er iets heftigs gebeurt is. Wat van de ogenschijnlijk onbelangrijke gebeurtenissen zorgt er voor de vlam in de ( oester) pan? Ik beoordeelde het boek met 3***.
###


Antoinette Beumer: Mijn vader is een vliegtuig


Uitgeverij Lebowski
verschenen in januari 2018
240 bladzijden

Een debuut boek dat ik wederom las om te beoordelen en er dus nog niet van mag vertellen wat ik er van vond. Over de inhoud mag dat natuurlijk wel. Het gaat over een jonge ambitieuze moeder en vrouw die leeft volgens strikte to do lijstje en emoties niet toe laat. Als zij als enig kind te horen krijgt dat haar moeder in het buitenland is overleden en ze de begrafenis moet gaan regelen wil ze dat aanvankelijk tussen verhuizing en werk in doen. Het organiseren roept echter veel emoties op want ze heeft ook nog te maken met een vader die ze na haar zevende jaar niet meer gezien heeft en al die tijd in een inrichting zat. Wie is er hier gek?

###


Sarah Lark: Een nieuwe wereld


Uitgeverij: de Fontein Romans en spanning
verschenen in augustus 2017
400 bladzijden/ 10 uur en 12 minuten

Omdat ik van historische boeken houd koos ik dit boek en luisterde het voor het eerst via bookchoise. Maar wat een tenenkrommende stem en dat zeg ik niet snel. Iedere letter werd uitgesprokeN eN daarbij zeer nadrukkelijk gezegD. Het is dat ik het boek graag wou lezen anders had ik het na 5 minuten gestopt. Maar wat vond ik van het boek? Het was een heel hoog "flutromannetjes " gehalte: "Ik vind hem leuk en de hele wereld ziet dat het wederzijds is, maar hij houd vast niet van mij maar van haar" zoiets. Ik gaf het drie sterren omdat ik toch een stukje geschiedenis heb geleerd over de Poolse kinderen in de Tweede wereld oorlog en Nieuw Zeeland dat ik niet kende. Het had alleen in een iets andere vorm gegoten mogen worden.


Statistiekjes:

deze maand las ik 9 boeken, waarvan (maar) 1 thriller, 1 young adult, 1 kinderboek en 5 maal een (historische )roman/ literatuur en stonden er 4 vrouwelijke en 5 mannelijke auteurs op mijn lijstje.

Maar liefst 5 auteurs kwamen van de Hollandse bodem, 2 waren Brits, 1 Frans en 1 Duits

Eén boek had meer dan 500 bladzijden: een dikke klepper dus. Al kwam ik gisteren ook een leuke naam tegen over een dik boek: een deurstopper.

Drie boeken las ik digitaal, zes boeken luisterde ik waarvan één voor het eerst via Bookchoise, de anderen via Storytel.

Twee boeken mocht ik nog niet ( openbaar) beoordelen, éénmaal gaf ik 5*****, vier maal 4**** en twee maal 3***.

Tot en met juni heb ik 48 boeken gelezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...