zondag 31 december 2017

De boeken van december 2017....


De Boekendief/ Markus Zusak


verschenen in 2005
bladzijden: 560
Uitgeverij : The house of books

Voor het eerst sinds een paar maanden las ik weer een boek op mijn e-reader.  En wel een bijzonder boek dat in menig favorietenlijstje staat. En bijzonder is het zeker! Al is het alleen maar omdat het verhaal verteld wordt door een bijzonder "persoon": de dood. Het is oorspronkelijk als jeugdboek verschenen maar bij menig passage vroeg ik mij af of ik dat als 14 jarige niet te heftig gevonden zou hebben. Het gaat over de 9 - jarige Liesel die in 1939 in Nazi Duitsland in een pleeggezin terechtkomt. Haar vader ontpopt zich onmiddellijk als een liefdevolle vader, aan haar moeder moet ze even wennen. Gelukkig is daar buurjongen Rudi met wie ze vele dingen mee maakt. Dan breekt de oorlog uit en daarmee een drukke tijd voor de verteller van het verhaal. 

" Frau Diller was een hoekige vrouw met dikke brillen glazen en een snode blik aangewend om alleen al de gedachte aan stelen in haar winkel te ontmoedigen. Ze stond in haar winkel met de houding van een soldaat, een ijzig stemgeluid en zelfs adem die naar Heil Hitler rook. De winkel zelf was wit en koud en volstrekt bloedeloos. Het kleine huis dat er tegenaan stond geperst, huiverde nog iets meer strengheid dan de andere gebouwen in de Himmelstraat. Frau Diller was verantwoordelijk voor dit gevoel en dat was meteen ook het enige dat je bij haar gratis kreeg ( citaat blz.44)

Een boek dat ik met ruim 4 **** beoordeelde!Verwachting/ Michael RobothamVerschenen in 2017
bladzijden : 416
Uitgeverij: Cargo
Luisterboek : 12 uur 7 minuten
( de Bezige Bij)

Een eerste kennismaking met deze auteur dat ik luisterde via storytell maar waarmee ik tevens aansloot met dus een eigen exemplaar in de leesclub van Hebban over dit boek.

Het verhaal wordt uit twee perspectieven verteld: de stabiele Megan die het leven op de rit heeft en de wat labiele Agatha met de nodige geestelijke ballast. Maar niets is wat het lijkt.

Een boek door een mannelijke auteur waarbij razendknap de situatie van twee vrouwen in verwachting beschreven wordt. Een psychologische thriller die niet zo zeer super spannend is maar waarbij wel de psychische kant van het verhaal "verwachtingen in het algemeen" zeer breed uitgemeten wordt. Voor mij een goede kennismaking met deze auteur voor veel mensen in de leesgroep een tegenvallend boek van een auteur waar ze verder heel enthousiast over waren over eerder werk. Voor mij waren 4 **** ( naar boven afgerond) een juiste weergave.Jachtveld / Lee Child

Verschenen in 1997
bladzijden: 400
Uitgeverij : Luitingh- Sijthoff
luisterboek 15 uur 44 minuten 
( Rubinstein Audio)

Eveneens een eerste kennismaking met een auteur Lee Child ( 1954) die alleen al met dit serie personage Jack Reacher vele boeken schreef. Dit jaar kwam deel 22 uit geloof ik maar voor mij een start met nr.1. Jack reacher blijkt zittend in een café op een hardhandige manier betrokken bij een duistere zaak.  Al snel blijkt er in het achteraf dorpje waar hij ook maar bij toeval is beland veel meer gaande dan dat hij had verwacht.  Ik luisterde dit boek en hoewel niet verkeerd dacht ik niet onmiddellijk: kom maar op met die andere 21 stuks. Er zal gerust nog wel vaker een boek verschijnen op mijn lijst maar niet zoas bij sommige andere series ( zoals van Camilla Läckberg) daar moet ik alles van lezen. Voor mij 3 ***!Mea Culpa/ Clare Mackintosh


Verschenen 2016
bladzijden: 384
Uitgeverij: de Fontein 
luisterboek: 11 uur 25 minuten
( de Fontein)

Clare Makintosh maakt in  2016 met haar debuutthriller gebruik van haar ervaring als politievrouw. Na ruim een decennium daar werkzaam geweest te zijn ging ze als freelance journalist verder.  Inmiddels is ze full time schrijfster. 

Even laat de moeder van Jacob zijn hand los en het volgende moment ligt hij onder een auto, Het loopt fataal af en aan Rechercheur Ray Stevens en zijn collega Kate de taak om de zaak op te lossen. Niet eenvoudig aangezien de dader door gereden is. Als dan ook nog geen schot in de zaak zit en van hogerhand de order komt om de zaak te laten rusten is het met name de nog jonge Kate die de zaak niet kan los laten. Haar vastberadenheid blijkt cruciaal.

Ook Jenna is een hoofdpersonage in dit boek. Al snel heeft de lezer het verband in de gaten maar het is toch niet zo snel voorspelbaar als het lijkt. Een domestic crime pur sang. 
Een boek dat goed verkocht maar mij niet zo van de stoel blies als dat ik verwachtte na de media hype. Het zet wél aan het denken dat zeker.  Toch gaf ik het ( naar boven afgerond ) 4 ****Ritueel/ Isa Maron


verschenen: 2015
bladzijden: 336
Uitgeverij : The house of books

Deel drie van de cyclus van 4 boeken die tezamen de Noordzeemoorden vormen.
Bij deze boeken is het noodzakelijk om ze op volgorde te lezen aangezien een aantal verhaallijnen doorlopen. Hoofdpersoon is Kyra Slagter. Bezig met de opleiding tot forensisch specialist en door haar eigen situatie ( haar zus Sarina is al 5 jaar vermist) en nieuwsgierigheid maar ook door toeval betrokken bij het werk van inspecteur Maud Mertens. 

Een bizarre vondst van een aantal schedels in een net verkochte villa brengt heel veel te weeg. De vader in het gezin van de vorige bewoners is een bekende politicus maar recent overleden. In het verleden waren er een aantal aantijgingen maar geen ervan leidde tot een verleden. Weten de overige gezinsleden meer? Als er op nieuw op een andere plek ( maar met een duidelijke link met de zaak) weer een recent begraven schedel gevonden wordt blijkt dat het verleden nog niet helemaal geschiedenis is.  En komt Kyra ooit nog te weten hoe het haar zus vergaan is.

De Nederlandse Isa Maron schrijft haar thrillers 's nachts en helpt overdag arbeidsongeschikt geraakte ondernemers met herstel en terugkeer naar werk. Juist door de verhaal lijnen die doorlopen is het handig om de boeken enigszins vlot achter elkaar te lezen. Tussen deel 1 en 2 zat een groot gat voor mij qua tijd maar deel 3 las ik er vlotter achteraan en inmiddels ben ik in deel 4 bezig maar door o.a. een leesclubboek moet het einde nog even op zich laten wachten. Razend spannend dit boek en ik heb het met veel plezier op mijn e-reader gelezen. Ik gaf het 5*****!18 graden onder nul/ Stefan Anhem


Uitgave: 2017
Bladzijden: 460
Uitgeverij: Ambo/ Anthos
luisterboek: 16 uur 38 minuten
( Ambo/ Anthos )

Dit boek is het derde boek van deze auteur en tevens derde in de reeks van Fabian Risk.
Stefan Ahnhem ( 1960 ) woont in Stockholm en heeft zich ruimschoots bewezen als thriller auteur en scenarioschrijver voor o.a. Wallander en Irene Huss. De vertaal- en filmrechten van Zonder gezicht ( zijn debuut uit 2014) werden razendsnel aan 7 landen verkocht. In Denemarken en Zweden behoort Ahnhem inmiddels tot de bestseller auteurs. Ditmaal begon ik niet aan het eerste boek in de reeks omdat ik ook wel recent uitgegeven boeken wil lezen. Tenslotte is het ook leuk om bij boekverkiezingen te kunnen stemmen. Deze boeken zijn ook goed los van elkaar te lezen.

Als een auto na een wilde achtervolging te water raakt en blijkt dat op de sectie tafel de bestuurder ingevroren geweest is, is het Fabian Risk duidelijk dat dit het begin is van een grote zaak waarbij identiteitsfraude een grote rol speelt. Er lopen verschillende verhaallijnen door dit boek maar dat is nooit verwarrend en uiteindelijk blijken al die lijntjes méér mer elkaar van doen hebben dan dat het de lezer op het begin denkt. Zo heeft Fabian het privé ook niet makkelijk met twee puber kinderen en een kunstzinnige vrouw waar hij steeds meer van vervreemd lijkt.

Dit boek, dat ik luisterde, maakte dat ik méér van deze schrijver wil lezen omdat het heel spannend was. Hoe spannend? Dat ik zelfs onder de douche nog mijn luisterboek aanhad! Ik gaf het 5 *****

En dan nu wat statistiekjes: 
in totaal las ik 6 boeken waarvan 4 luisterboeken en 2 e-books.
Ik gaf 2 maal 5*****, 3 maal 4**** en 1 maal 3***.
Ik las 5 boeken in de categorie thriller/ spanning en 1 boek in literatuur/ romans.
Eén boek is van Nederlandse makelij, 2 van Australische, 2 Britse en 1 Zweeds auteur(s). Eén  dikke klepper ( meer dan 500 bladzijden) maar de rest was ook niet bepaald dun!Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...