Dit weekend maakte ik voor het eerst deze winter dit seizoen een echte
pan erwtensoep. Heerlijk!
Een goed gevuld soepje, de tweede kop kreeg ik niet eens op!
Hier volgt het recept zoals ik het maak. Het is niet moeilijk maar kost wat tijd...
Ingredienten:
1 pak spliterwten ( 500 gram)
2 liter water
1 prei
1 wortel
2 bouillonblokjes
half pakje gerookte spekjes
stukje knolselderij
en natuurlijk een rookworst!
eventueel ui en een laurierblaadje
Was de spliterwten ( je hoeft ze niet te weken!) en kook ze zachtjes gedurende 1,5 tot 2 uur.
Roer af en toe door de pan om te voorkomen dat er spliterwten aanzetten aan de bodem.
De gedroogde erwten koken nu zachtjes stuk.
Snij de prei, wortel, ui, knolselderij in kleine stukjes en voeg toe aan de soep.
De knolselderij heb ik niet altijd in huis en de soep smaakt ook prima zonder maar is dan een pietsie minder gevuld.
Ook de worst, spekjes en de bouillonblokjes mogen er nu bij.
Overigens gebruik je normaal gesproken 4 blokjes op 2 liter water maar door de spekjes zit er al voldoende zout pit in! Meer is niet nodig.
Laat dit geheel nog een uurtje zachtjes koken.
Roer de pan regelmatig door om en zet het op een héél laag pitje want de soep brand snel aan!
Goed idee, bedankt. Dit eten wij vandaag ook! Ik heb er alles voor in huis maar bij mij is het in de helft van de tijd klaar in een hogedrukpan.
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk erwtensoep! Maar ik laat de spekjes weg en mijn Moeder deed altijd een heel stuk mager doorregen rookspek er bij in.
BeantwoordenVerwijderenTjonge wat veel al-je blog met reacties enz.!!
Dan zijn we bijna evenlang in blogland bezig--jij als blog-ster en ik als lezer/volger.
gezellige zondag
groetjes,Truus uit Drenthe