maandag 7 juni 2021

De dwerg- én de grote Stern....

Vorige week bezocht ik in de kop van Noord Holland de Harger- en Pettemerpolder.
Ik was er al eens eerder langs gereden en toen heel even gestopt maar nu nam ik er de tijd voor!Nadat ik verschillende grote sterns, visdiefjes en kokmeeuwen gespot had maakte een andere fotograaf mij attent op de dwergstern die in een ander verderop gelegen gedeelte van dit gebied zou broeden.  Dat vond ik wel de moeite waard en was benieuwd of ik dit koppel kon vinden.  Eerst zag ik alleen het vrouwtje maar op de terugweg zag ik het koppeltje samen. Nadat ik ze even geobserveerd had gebeurde wat ik vermoedde: een paring. Het was razendsnel weer voorbij: binnen een paar seconden dus was blij dat ik ze precies op dat moment kon kieken.Met een geel-oranje snavel en korte oranje poten snap je gelijk waarom ze dwergsterns genoemd worden. Maar op de kop vind ik het zorro-masker wel heel grappig.
 

Ook de grote sterns waren druk met broeden. Althans dat vermoedde ik want echte nesten maken ze niet: het zijn gewoon kuiltjes in zand of grind.  Feit is wel dat ze in grote kolonies broeden  ( in tegenstelling dus tot de dwergstern waar ik maar één koppel zag.) en in dit kleine gebiedje zaten er dus honderden. Dat geeft een aardig gekrijs dat kan ik je wel vertellen. 

Met een indrukwekkende kuif én de gele punt aan het einde van de snavel zien ze er wat statig en bazig uit. De poten zijn ook zwart. Maar mooi zijn ze wel.Gezellig met zijn alle, schouder aan schouder, op een klein eilandje in brak water nèt achter de duinen is het hier wel een drukte van belang.
Wil je meer weten oveer dit mooie open natuurgebied klik dan HIER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...