zondag 26 februari 2017

Jeugdsentiment..... kinderboeken! (6)

De kinderkaravaan.....Het boek waar An Rutgers van der Loeff ( 1910-1990) mee doorbrak in 1949 is een indrukwekkend boek.
Ik werd er als kind uit voorgelezen door mijn moeder en beide lazen we het ook nog meer malen daarna.  Het boek verhaalt over een gevaarlijke  reis die de familie Sager  in 1844 maakt door Amerika om een beter bestaan op te bouwen. Dwars door de Rocky Mountains voert hun tocht die pas echt spannend word als de ouders beide overlijden tijdens de reis en de 7 kinderen ( de jongste is nog een baby) er helemaal alleen voor staan. Ze slaan zich door tegenslagen heen en moeten alles op alles zetten om te overleven en voor de winter aan te komen op de plak van bestemming: 


Lang is aangenomen dat dit verhaal waargebeurd was en opgetekend door de schrijfster naar aanleiding van een krantenbericht. In 2014 werd ontdekt dat er weliswaar een familie Sager was maar dat deze niet alleen gereisd hebben. Later heeft de schrijfster ook toegegeven dat er toch meer fantasie gebruikt was voor het boek dan aanvankelijk vermeld.

Desalniettemin een mooi boek dat ik nog steeds heb en koester!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...