zaterdag 14 mei 2016

Museum de Fundatie .... het gebouw.

Tentoonstellingen in de Fundatie in Zwolle zijn mooi,

maar het gebouw zelf is ook prachtig! Tot nu toe was ik alleen maar vanaf het centrum naar het museum gelopen en zie je dus de achterkant, maar de voorkant is minstens zo imposant! Dit vond ik op wikipedia:
Dit voormalige Paleis van Justitie is gebouwd in neoclassicistische stijl tussen 1838 en 1841, naar ontwerp van de Haagse architectEduard Louis de Coninck. In de jaren 80 werd het gerechtsgebouw door architect Arne Mastenbroek grondig verbouwd om te dienen als nieuwe huisvesting van de Afdeling Informatieverwerking van de Rijksplanologische Dienst. Na een tweede verbouwing door Mastenbroek is het paleis vanaf 1994 een volwaardig museum. Van 1994 tot 2001 bood het onderdak aan het Museum voor Naïeve en Outsiderkunst. In 2004–2005 is het voormalige gerechtsgebouw verbouwd door architect Gunnar Daan om plaats te bieden aan Museum De Fundatie. In 2012–2013 is het museum uitgebreid met een nieuwe expositieruimte op het dak van het bestaande gebouw. Deze ovaal bolvormige toevoeging is een ontwerp van Bierman Henket architecten.

Als je boven in het gebouw loopt, in "het ei"is het licht en heel ruimtelijk en heb je op sommige plekken een adembenemend uitzicht over de stad!

De gouden duif in een echte blikvanger!!


Zó kijk je van buiten af naar de glazen wand....


En zó zie je van binnenuit Zwolle met de Peperbus!


Ik heb er geen mooie foto van maar ook tegenover de voorkant van het museum ligt  groen veldje met hele oude grote indrukwekkende bomen en ook dat maakt het geheel heel mooi!
De bovenste twee foto's zijn gemaakt door Bas de Boer, mijn jongste zoon die én graag fotografeert, oog voor schoonheid heeft én ook van kunst en architectuur houd. De overige foto's nam ik zelf met een simpele camera op mijn telefoon.


Meer informatie over de Fundatie vind je HIER
Op de site vind je de info over tentoonstellingen, openingstijden, toegangsprijzen etc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...