donderdag 14 maart 2013

Zuinig pasta of rijst koken....

Het is deze week NO IMPACT WEEK!  Een goede manier om eens te kijken naar ons afval, energiegebruik en duurzaamheid. Het gaat er in die week niet om om alles perfect te doen maar om te kijken waar je zaken kunt verbeteren.

Het idee van de week is gebaseerd op het boek van Colin Beavan, de man die zijn leven een jaar lang radicaal omgooide opzoek naar de manier om de voetafdruk van het leven te verminderen.
Ik las zijn boek en schreef er HIER over.



Daarom nu een kleine tip die iedereen heel makkelijk kan gebruiken:


Pasta of rijst koken op de energie zuinige manier!

Weeg de benodigde hoeveelheid pasta/ rijst af. ( kook niet teveel, dat scheelt afval/verspilling)

Doe het in het nog koude water en breng het geheel aan de kook.
Laat het een minuut koken en draai daarna de warmtebron uit!!!

Laat de pasta of rijst nu net zo lang onder water in de pan staan als dat je het normaal gesproken kookt.

Giet het hierna af en verwerk het zoals je anders ook doet.


Het is dus onzin om eerst een pan koud water aan de kook te brengen en daarna dan nog de pasta 7 of 8 minuten te koken. Het gaat er om dat de pasta gaar wordt en dat kan ook op deze manier.

Waarom is het energiezuiniger?
Je warmtebron ( gas of elektra) staat zo'n 6 minuten korter aan. 
Er zijn in Nederland zo'n 7,4 huishoudens. Ik denk dat de gemiddelde huishouden 2x per week pasta of rijst eet, jongeren wat meer, ouderen wat minder. Dat scheelt dus 12 minuten kooktijd.

En in Nederland betekent dat dus 88 miljoen minuten per week!!!


Tel uit je winst....
of liever gezegd: je besparing!



  


1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...