zaterdag 21 april 2012

Over een broodbakmachine en weten wat je eet


Nederlanders eten te veel zout. Volwassen mannen eten gemiddeld maar liefst 9,9 gram zout per dag en vrouwen 7,5 gram. Het advies is om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Uw lichaam heeft zelfs voldoende aan 1 tot 3 gram zout. Waarvoor heeft u zout nodig?
Zout is nodig voor:
 • Zout is nodig voor uw lichaam, maar teveel is niet goedhet regelen van het vocht in uw lichaam
 • transport van voedingsstoffen
 • prikkelen van zenuwen
 • samentrekken van spieren
U heeft dus een minimale hoeveelheid zout nodig voor het goed regelen deze processen. Maar te veel zout kan uw bloeddruk verhogen, en dat is ongunstig. Een hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten en nierschade. Door minder zout te eten, daalt uw bloeddruk en neemt uw risico op hart- en vaatziekten en nierschade af.

Maar ik eet niet zout...U voegt misschien geen zout toe tijdens het koken, maar ongemerkt krijgt u toch veel zout binnen. Drie kwart van het zout dat u per dag binnenkrijgt is afkomstig van bewerkte producten zoals brood, kaas, vleeswaren, soepen en snacks. Ruim een kwart van het zout dat we dagelijks binnenkrijgen komt uit brood. Dat betekent niet dat u geen brood meer mag eten, want brood zit vol vezels, vitamines en mineralen. 

Tegenwoordig zit er 0,4 gram zout in één snee brood.
Dat is al 0,1 gram minder dan vóór 2009. Maar met alleen 5 sneden brood, nog zonder beleg krijg je al genoeg binnen.
Met zelf brood maken weet je tenminste wat je toevoegt en kun je minderen als je dat belangrijk vindt. 
******
Wie weet komt er nog een broodbakmachine op mijn pad......

4 opmerkingen:

 1. 'k Bak al zo'n 35 jaar zelf brood.Eerst zelf kneden,nu met bakmachine.Maar bij het zelf bakken moet je ook een bepaalde hoeveelheid zout doen en als je dan minder zout gebruikt dan in het recept,dan rijst je brood niet genoeg! Wel meel bij de molen halen,want in de kant en klare pakken zit ook teveel zout en ander spul om langer houdbaar te maken!Succes,want zelf bakken is veeel lekkerder!
  groetjes,Truus uit Drenthe

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je kunt vast iets tweedehands vinden op marktplaats. Succes!
  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Brood bakken is énig. Je kunt er werkelijk alles doorheen gooien. Niet zo goed voor de..... taille ... maar 't is wel smullen!

  groeten uit Sneek

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...